Asortyment opakunkowy

Opakowania do żywności jednostkowe w zależności od przeznaczenia towarowego spełniają różne funkcje, i tak:

  1. dla środków spożywczych o przedłużonej trwałości (foliowe opakowania do żywności)(wszelkiego rodzaju produkty suche ? makarony, herbaty itp.) opakowanie pełni funkcje ochronna przez czynnikami fizycznymi oraz jako główna rola to działanie marketingowe, wszak dziś w hipermarketach kupują oczy bez udziału pozostałych zmysłów.
  2. Dla środków spożywczych łatwopsujących się wyróżniamy następujące rodzaje opakowań jednostkowych: ? puszki konserwowe ? (pozwalają na produkcje produktów tzw. Półkowych sterylizowanych o przedłużonej trwałości bez bezwzględnych reżimów temperaturowych składowania) stosowane są w przemyśle mięsnym oraz owocowo-warzywnym. ? Opakowania szklane w przemyśle mięsnym wykorzystuje się głównie słoje, do konserw mięsnych i mięsno-warzywnych oraz marynat rybnych. Tworzywa sztuczne (tacki jako opakowania do żywności) stosowane w przemyśle spożywczym . Znajdują zastosowanie przy opakowaniu w przemyśle mięsnym, owocowo ? warzywnym, rybnym, mleczarskim, piekarskim, cukierniczym oraz przy produkcji napojów. ? Innym rodzaju opakowań sztucznych funkcjonalnych są wszelkiego rodzaju osłonki białkowe, i poliamidowe stosowane jako barierowe w przemysłach: mięsnym i mleczarskim ? łączą się z nadzianym farszem a w przypadku poliamidu przy poprawnym zamknięciu (klipsowaniu) zwiększają terminowość przydatności do spożycia nawet do 30 dni. Producent opakowań do żywności ma ogromny wachlarz możliwości dotyczacy ksztaltu, formy oraz grupy docelowej.

 

Opakowania barierowe.

 

Woreczki Barierowe

Barierowe wielowarstwowe woreczki stosowane są do pakowania próżniowego wyrobów mięsnych, wędlin, drobiu,wyrobów garmażeryjnych przy użyciu pakowaczek próżniowych

 

Oferta opakowań barierowych obejmuje:

 

  •  tacki styropianowe AERpack z wysokobarierową warstwą EVOH

 

Pakowanie produktów w atmosferze ochronnej w barierowych tackach AERpack wydłuża świeżość zapakowanego produktu, gwarantując doskonałą higienę oraz lepszą kontrolę mikrobiologiczną i organoleptyczną. Połączenie barierowych tacek AERpack z folią termozgrzewalną AERtop gwarantuje wysoką odporność na przenikanie gazów, długą wytrzymałość ochronnej atmosfery w tackach, wysoką jakość zgrzewu, transparentność oraz zabezpieczenie przed deformacją tacki.

 

Struktura tacki jest wielowarstwowa:

-spieniony polistyren (EPS) w zewnętrznej warstwie zapewnia odporność na temperaturę oraz zabezpiecza przed uszkodzeniami mechanicznymi w czasie transportu;
-środkowa warstwa (EVOH) dzięki swoim doskonałym właściwościom barierowym gwarantuje nieprzenikalność dla gazów; - wierzchnia warstwa
-termozgrzewalna (PE) zapewnia doskonały zgrzew;

 

  • tacki styropianowe absorbujące AERdry z wysokobarierową warstwą EVOH oraz wkładem absorbującym odpływającą z produktu ciecz (osocze)

 

Tacki AERdry łączą w sobie technologię tacki przeznaczonej do pakowania w atmosferze ochronnej oraz tacki absorbującej. Absorbujące dno tacki AERdry pozwala na optymalne zapakowanie produktów spożywczych wydzielających ciecz bez wpływu na właściwości barierowe typowe dla tacki AERpack.

 

  • tacki PP z wysokobarierową warstwą EVOH lub bez (dostępne również z warstwą zgrzewalną do PE)

 

Tacki PP mają zastosowanie w temperaturze od -2°C do 120?C . Można je używać w kuchenkach mikrofalowych. W przypadku gdy jest konieczność zastosowania tacek w niższych temperaturach są one wykonywane z kopolimerem do głębokiego mrożenia, wówczas dolna temperatura stosowania wynosi -40?C. Możliwość wytłoczenia logo firmy na ściance tacki.

 

  • tacki PP z wysokobarierową warstwą EVOH lub bez z wkładem absorbującym odpływającą z produktu ciecz (osocze)

 

Absorbery zgrzewane są za pomocą ultradźwięków, tak aby żadne obce ciało jak np. gorący klej nie miało kontaktu z tacką. Możliwość wytłoczenia logo firmy na ściance tacki.