Jelita naturalne

Sprzedaż jelit naturalnych

Prowadzimy profesjonalną sprzedaż jelit naturalnych wołowych, wieprzowych, baranich oraz kozich. W swojej bogatej ofercie posiadamy produkty wysokiej jakości, importowane zarówno z Chin, Pakistanu, Iranu jak i Belgii, Niemiec, Holandii oraz innych krajów Europejskich.

W zależności od określonych potrzeb jesteśmy w stanie dostarczyć osłonki konfekcjonowane tak, aby idealnie spełniały konkretne wymagania technologii produkcji zamawiającego.

Jelita naturalne wieprzowe

Zwane również kiełbaśnicami stosuje się do produkcji kiełbas parzonych, grillowanych, suszonych lub wędzonych (np. toruńskiej, podwawelskiej czy też śląskiej).

Jelita naturalne wołowe

Ich odcinek wiankowy doskonale nadaje się do gotowanej salami, natomiast środkowy do suchej. Kątnicę stosuje się do wyrobu kiełbasy polskiej, a przy pomocy pęcherza można przygotować np. mortadelę.

Jelita naturalne baranie oraz kozie

Należą do najdelikatniejszych produktów używanych do wytwarzania kiełbas wędzonych i parzonych. Najczęściej stosuje się je przy produkcji kabanosów, frankfurterek i parówek.

Przechowywanie jelit

Jelita naturalne - wołowe oraz wieprzowe - przechowujemy w specjalnie przygotowanych w tym celu beczkach, wypełnionych roztworem soli i wody. Pojemniki te następnie są umieszczane w klimatyzowanych pomieszczeniach, dzięki czemu są one należycie zabezpieczone przed psuciem. Prawidłowo zakonserwowane (wysuszone i przykryte solą) jelita naturalne można przechowywać w lodówce nawet przez rok.

Przygotowanie przed spożyciem

Zakupione jelita naturalne - wieprzowe, jak i wołowe - należy dokładnie opłukać ciepłą wodą. Najlepiej kilkukrotnie zmieniając ją, a następnie odstawić je do wymoczenia w ciepłej wodzie przez minimum trzydzieści minut. Zabiegi związane z przygotowaniem jelit do napełnienia farszem należy zakończyć ponownym przepłukaniem (przelaniem) ich na całej długości. Tylko w ten sposób klient uzyska pewność, iż pozbył się całej soli, która służyła do ich zakonserwowania.